Funderar du på att börja hantera avtal helt digitalt? Dina egna, eller kanske företagets?
Här ger vi några tips som kan vara till hjälp.
Vi ingår avtal ofta, både som privatpersoner och i våra yrkesroller. Många gånger är själva avtalet av så ringa värde eller giltigt under så kort tid att vi inte bryr oss om det.
Några exempel på avtalssituationer:
Ett bra sätt att skaffa en överblick över företagets avtal är att titta på inkommande (IN) och utgående (UT) flöden av avtal.
Är det bäst att registrera avtalen centraliserat, decentraliserat eller en mix? Med registrering av avtal menas registrering i ett avtalssystem eller hur man på annat sätt håller reda på att avtalet ifråga existerar och vilken status det har. Registrering kan göras på många olika sätt. Nedan listas några alternativ och dess för- och nackdelar.
Lista processer både för inkommande och utgående flöden.
Utgå från de olika avtalstyper ni har. Vilken avtalsinformation används av olika avdelningar i din verksamhet? Kanske skall timpriset för ett konsultavtal användas vid fakturering och samma konsultavtal förlängas regelbundet. Hur hanteras rapportering och bevakning för detta?
Åtkomst och säkerhet är grundläggande för en effektiv och säker hantering av avtal. Det kan också vara avgörande för vilket avtalssystem som skall användas. Att personer och grupper endast har tillgång till en delmängd avtal minskar "bruset", dvs att de manuellt behöver filtrera bort ointressanta avtal. Detta är förstås bra för effektiviteten. Samtidigt ökar säkerheten, dvs att hålla känslig avtalsinformation konfidentiell.
Kartläggningen enligt ovan kan för mindre företag ta mindre än 1 dag. För större företag är det förstås en mer omfattande uppgift.