Hur skall digitala avtalsmallar för fastighetsservice vara utformade för att kunna teckna avtal helt digitalt med kunderna?
Fastighetsservice är ett mycket brett område. Det kan omfatta allt ifrån trädgårdsarbete, hantverksarbeten i lägenheter och villor eller service på fastigheter i bostadsrättsföreningar. Branschen levererar tjänster till privatpersoner, företag, stat och kommun.
Avtalen du ingår med dina kunder bör lista vad ni kommer överens om:
• VAD skall göras? Dvs vilka aktiviteter som skall utföras. Detta omfattar också ofta en uppskattning av materialåtgång. Ett exempel är att en elinstallatör installerar en ny kontakt i en lägenhet.
• NÄR skall arbetet utföras? Ibland skall arbetet utföras vid flera olika tillfällen. Finns villkor för att jobbet skall kunna utföras? Exempelvis kunden skall plocka undan möbler i sin lägenhet.
• HUR mycket kostar det? Här bör du också lista eventuella ROT/RUT-avdrag som kunden vill utnyttja.
• VILKA villkor gäller. Exempelvis betalningsvillkor, garantier och standardklausuler.
Vad, när och hur är skiljer sig för varje uppdrag och är såklart väsentlig information för hur du ska kunna planera och genomföra uppdraget. Ett avtalssystem som stödjer branschanpassade avtalsmallar ger dig möjligheten att enkelt ta plocka fram relevant information ur avtalet helt automatiskt. Exempelvis till resursplanering, arbetsorder och faktureringsunderlag. Jobbar du i en större verksamhet kanske ni har IT-system för just detta. Kika i så fall på hur en avtalslösning kan utbyta data med kringliggande system.
Sannolikt kommer du långt med avtalssystemets egna rapportfunktioner. Exempel är rapporter för fakturering, arbetsorder och besiktningsprotokoll.
Nedan en del punkter att gå igenom för dig som jobbar inom fastighetsservice och som funderar på att använda digitala avtal.
Sannolikt arbetar du med mallar redan idag. Och självklart är de anpassade för fastighetsservice. Kanske är mallarna kalkylark eller dokument i ordbehandlaren. Det kan även finns flera olika dokument som behöver användas tillsammans för att kunna få fram ett avtalsdokument.
Ett annat alternativ är att du använder en avtalstjänst där du både kan skapa avtalsutkast utifrån mallar och fylla i dem. Om det i avtalstjänsten finns färdiga mallar som är anpassade för fastighetsservice är mycket vunnet. Vi kommer beröra det längre fram i texten.
Det är inte heller ovanligt att företag kombinerar ovanstående så att avtalsutkast tas fram i ordbehandlare eller kalkylark som sedan hanteras vidare i en avtalstjänst.
Samtliga dessa lösningar använder "digitala avtalsmallar".
Jämför sedan era tjänster med de mallar leverantören erbjuder.
Detaljerna är viktiga! Kartlägg tjänsterna ni levererar via samtal med dina medarbetare och dokumentera. Gå igenom den digitala avtalsmallen i detalj själv – eller ta hjälp av en leverantör. Hur anges information om de fastighetsservicetjänster som kunden väljer?
En typisk tjänst inom fastighetsservice omfattar både tid och material. Med tid avses här helt enkelt hur lång tid en viss aktivitet tar. Ett enkelt sätt är att ange detta i antal timmar. Med material avses här en kostnad för material som kunden skall betala för.
En flexibel och samtidigt korrekt hantering av ROT- och RUT-avdrag är viktigt att ha stöd för i de digitala avtalsmallarna. Det minimerar risken för fel och missförstånd som är krångliga och tidsödande att åtgärda i efterhand både för kund och leverantör.
Ofta vill man i avtalsdokumentet skilja mellan innehållet i engångsuppdrag och återkommande uppdrag. Dvs kunden kan vilja att olika aktiviteter genomförs som engångsuppdrag respektive återkommande uppdrag. Det är inte heller ovanligt att kunden ändrar sig under det att avtalet gås igenom och mejslas fram.
Ett kundföretag kan vilja köpa en mängd olika typer av tjänster som alla kan ha olika villkor. Exempelvis inköp av trädgårdstjänster har andra villkor än inköp av vaktmästartjänster. Många gånger blir avtalen mycket omfattande. Det blir då också viktigare att kunna dokumentera och hålla reda på mycket detaljer i mallen.
Många företag har ett företagsgemensamt kalkylark där själva kalkylen görs. Hur ofta uppdateras detta dokument? Vem uppdaterar dokumentet och hur säkerställer ni att rätt version används vid sälj? Om avtalsmallen har stöd för beräkning, verifiera då hur mallen är kopplad till priskalkylen. Du vill kunna ändra priser och formler i kalkylen oberoende av mallen, men samtidigt reglera när mallen ska använda sig av den uppdaterade kalkylen.
Det förekommer att mallar också innehåller allmänna villkor. Du bör till att börja med få klart för dig vilka olika allmänna villkor gäller för de olika tjänster ditt företag erbjuder.
På många företag finns affärsregler som måste följas innan avtal får skickas till kund. Det kan röra sig om obligatoriska, interna granskningar som skall göras om en affär överstiger ett visst belopp eller att en godkänd kreditupplysning skall ha genomförts för kunden ifråga.
Oavsett vilket avtal som hanteras är det förstås en fördel – nästan ett krav idag – att ett färdigifyllt avtalsdokument, gärna i PDF-format, kan skickas till kund för e-signering efter det att alla kontroller genomförts. Glöm dock inte att även signering på papper fortfarande är vanligt förekommande.
Att kunna hantera avtalet efter det att kunden har accepterat det är en väsentlig del av att få affärerna att fungera effektivt. Vi går inte igenom i denna artikel hur en effektiv avtalshantering bör se ut utan lämnar det till en senare artikel. Vi listar dock nedan några delar som är viktiga.
Med en genomgång av ovanstående punkter är du väl rustad att förstå vad som är viktigt för att kunna använda rätt digitala avtalsmallar för att förbättra er fastighetsservice.
Och kanske har vi också bidragit med idéer på hur du kan utveckla säljprocessen med rätt avtalsstöd?
Lycka till - nästa steg är ditt.