Avtalsansvariga ser till att företagets alla avtal och tillhörande dokument hålls i god ordning och att avtalsinnehåll finns tillgängligt så att verksamheten kan få nytta av den.
Ett okomplicerat påstående som kan ses som en självklarhet. Samtidigt döljer orden “god ordning” och “tillgängligt” en hel del komplexitet. Ett exempel när avtalspärmar används visar på en del av problemen. Med avtalspärmar följer god ordning dels i att avtal faktiskt sätts in i pärmen, samt att de klassificeras enlig något register. HR-avdelningen kanske sorterar anställningsavtal utifrån efternamn, medan ekonomichefen sorterar in leverantörsavtalen efter organisationsnummer. Anteckningar och kom-i-håg bifogas respektive avtal. Detta kan ses som att ”märka upp” eller hålla ordning på information man bedömer vara relevant, alltså extra viktig, av någon anledning. Detta är en god ordning anpassad utifrån avtalstyp. Tyvärr ser den olika ut i olika delar av ett företag.
Tillgänglighet innebär att verksamheten enkelt och utan fördröjning kan ta fram relevant avtalsinformation, samtidigt som obehöriga nekas åtkomst. Från exempelvis leverantörsavtalet på ekonomichefens kontor.
En investering i god ordning för hela företaget betalar sig i bättre tillgänglighet. Det gäller både för avtalspärmen och den digitala avtalslösningen. Här beskriver vi hur Artificiell Intelligens (AI) kan hjälpa dig att hålla god ordning och förbättra tillgängligheten.
Först ett exempel från verkligheten som sätter ordning och tillgänglighet i ett sammanhang.
En rikstäckande kedja av franchisebutiker, samt ett en koncernmoder som har ett delägande i butikerna. Respektive butik köper upp säkerhetstjänster för kontanthantering och butiksövervakning. Den här typen av avtal löper ofta årsvis med automatisk förnyelse om inte avtalet sägs upp exempelvis 3 månader innan förnyelse.
God ordning i det här sammanhanget kräver att 3 datum ska identifieras och bokföras.
Hur hittar du relevant information i avtal?
Låt oss ta det från början med målet att samtidigt klarlägga fördelarna med AI-assisterad texttolkning.
Ett typiskt avtal innehåller många sidor med text och det finns inga regler för var i dokument informationen du letar efter finns. Nedan några exempel på hur information kan hittas:
Videon visar hur nyckelinformation tas fram ur avtal genom användande av AI-assisterad texttolkning i Avtalsbanken.
De senaste årens snabba utveckling inom AI-baserad texttolkning har lett till ett genombrott i datorassisterad hjälp att automatiskt identifiera och klassificera informationen i dokument.
Tekniken kan idag hjälpa dig att snabbt identifiera och extrahera nyckelord i stora textmassor. Texten analyseras med AI, som identifierar datum, personnamn, organisationsnummer, platser, siffror, telefonnummer etc.
Att ”märka upp” relevant avtalsinformation är en del av att skapa en god ordning. När du väl har identifierat information som du av något skäl vill hålla särskild koll på, hur görs själva ”uppmärkningen”?
Avtalsinformation som märkts upp bör också kunna bevakas. Information i avtal och dokument gör ingen nytta innan den har förmedlats till en mottagare som kan agera. Detta är en del av att få till en förbättrad tillgänglighet.
Det är vanligt - åtminstone på lite större företag – att olika personer eller avdelningar ansvarar för olika delar av verksamheten. Ju större ett företag är, desto högre blir specialiseringen. En förlängning av ett leverantörsavtal skall kanske utföras av en handläggare på inköp medan en förlängning av ett praktikavtal hanteras av en person på personalavdelningen eller närmsta chef.
Information från avtalsbevakningar kanske också ska tas emot och processas i IT-system.
AI-assisterad texttolkning är en teknik som är här för att stanna.
Redan idag levereras resultat med imponerande träffsäkerhet. I och med att den förbättrar avtalshanteringen så mycket är det väl investerad tid att redan nu börja leta efter lösningar som fungerar. Det finns också mycket som indikerar att AI-tolkning kommer att bli ännu bättre de kommande åren.
Avtalsansvariga får ett helt nytt verktyg i sin verktygslåda som underlättar att hålla en god ordning och öka tillgängligheten till avtalsinformation. Det blir enklare att identifiera relevant avtalsinformation och sätta upp avtalsbevakningar, vilket hjälper företag att uppfylla de villkor som finns i avtal och dokument.