Vilka alternativ finns idag för att få accept från avtalsparterna på ett avtal? Hur samlar du effektivt in accept – eller signeringar som många säger - från en eller flera mottagare för ett visst dokument?
Många företag, organisationer och privatpersoner i Sverige har stött på e-signering i någon form. Vilka varianter finns, hur giltiga är de och vad är en e-underskrift?
Denna artikel går igenom en del av bakgrunden och ger dig information som förhoppningsvis hjälper dig hitta mer rätt i signeringsdjungeln.
Olika källor använder olika begrepp och dessa är inte alltid väl definierade. I och med att begreppen är så pass nya uppstår lätt missförstånd.
Avtal i olika former är kanske det man först tänker på i relation till accept men det finns många andra dokument där det krävs en accept. Det finns förstås ett oräkneligt antal dokument som kan nämnas men nedan lista ger några exempel.
Som vi nämnt tidigare använder vi i denna artikel ordet ”accept” för att beskriva handlingen att acceptera ett avtal eller dokument. Att praktisk genomföra en accept kan göras på många olika sätt och vi kallar dessa ”signeringsmetoder”. Några signeringsmetoder med förklaringar:
Att välja signeringsmetod är viktigt och vilken signeringsmetod man väljer har betydelse i flera avseenden. Det är också en fördel att tillhandahålla flera olika signeringsmetoder till signatörerna för att minimera risken att någon av parterna inte kan ge accept.
För de företag och organisationer som hanterar många dokument uppstår snabbt ett behov att på ett strukturerat sätt kunna hantera accepterade dokument och innehållet i dessa. Det går för långt att i denna artikel beskriva hur detta görs på ett bra sätt, men en viktig aspekt är att det är en fördel att kunna genomföra både inhämtande av accept och dokumenthantering av accepterade dokument i ett och samma system.
Efter att ha läst denna artikel är du förhoppningsvis lite mer orienterad om vilka av ditt företags avtal och dokument som behöver accept, vilka signeringsmetoder som finns och vilka ditt företag kan använda. Vi har också berört vikten av att tänka igenom hela processen, dvs hur avtal och dokument hanteras från utkast till arkivering.
Kanske har du dessutom upptäckt nya möjligheter som du vill prova? Om du har frågor kan du alltid ta kontakt med oss på Avtalsbanken för en diskussion.
Nedan listas en del källor för den som är intresserad av mer information.